Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Πήγαινε κάτω
che-ergo,ο λογιστής...
che-ergo,ο λογιστής...
Αριθμός μηνυμάτων : 1241
Reputation : 33
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2009

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ Empty ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ

Τετ 21 Απρ 2010, 21:59
Σαν σημερα,21 απριλιου,πριν 43 χρονια,ειχαμε την εγκαθιδρυση της ξενοκινητης χουντας στην ελλαδα..
καλο ειναι να μην ξεχναμε και οτι ο Εργοτελης πληρωσε με την παρολιγο διαλυση του(αν και διαλυση στην ουσια ηταν τα οσα συνεβησαν),το οτι αντιταχτηκε εξ'αρχης σε αυτη τη κατασταση..κατι που πρεπει να μας τιμαει ως εργοτελιτες..
Να τονιστει οτι το ηρακλειο ηταν η μονη πολη στην ελλαδα,στην οποια απο την πρωτη,ηδη μερα,εγιναν συλαλλητηρια εναντιον της νεας καταστασης..
Επισης ενας απο τους ανθρωπους που ειχαν σχεση με τον εργοτελη..ο φαρσαρης,ο τοτε προεδρος,πιαστηκε μια εβδομαδα μετα την 21 απριλιου οπως και πολλοι αλλοι διοικουντες( οπως η σκαλοχωριτου) αλλα και φιλαθλοι...
αυτα τα ολιγα ηθελα να αναφερω,υπαρχουν τοσα πολλα πραγματα να γραψει κανεις για την εφταετια αυτη,για την ομαδα μας επισης...
εχουν γραφτει και ειπωθει αλλωστε,τοσο στις εκδηλωσεις για τα 80χρονα του συλλογου,οσο και στα δεκαδες αφιερωματα πολλων εντυπων και οχι μονο μεσων στα συγκεκριμενα συμβαντα...βεβαια παρακαλουνται οι παλαιοτεροι να αναφερουν τι θυμουνται,τι εχουν ακουσει,τι εχουν ζησει απο τη συγκεκριμενη περιοδο που ηταν και κοντα στον εργοτελη...κυριε martinego,και οχι μονο,γραψτε ενα μερος αυτων που θυμαστε...



παραθετω ενα τραγουδι μνημης πανω στο οποιο εχΕΙ γραφτει και συνθημα..
''Ο ΕΡΓΟ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΑ,ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΗΝ ΕΓΡΑΨΑΝ ΤΟ 68,ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΛΕΞΗ ΜΟΝΑΧΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ''

Spartakos
Spartakos
Αριθμός μηνυμάτων : 92
Reputation : 9
Ημερομηνία εγγραφής : 21/04/2010

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ Empty Απ: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ

Πεμ 22 Απρ 2010, 18:45
Eνδιαφέρουσα υπενθύμιση. Γιατί η ιστορία χρειάζεται όχι σαν ένα είδος μουσείου αλλά σαν ένα εργαλείο για την αναζήτηση ταυτότητας στο σήμερα. Οι ιστορίες με τις προσφιλείς και τις ανεπιθύμητες ομάδες της χούντας έχουν μια μακρά ιστορία. Στο εξωτερικό το πιο χαρακτηριστικο παράδειγμα είναι η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ. Στην πρώτη ζητήθηκε να αλλάξει στα πρότυπα των Καστιλιάνων της Μαδρίτης και ο πρόεδρος της Josep Sunyol εξορίστηκε. Η Ρεάλ για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε το αγαπημένο σωματείο του καθεστώτος και οι τελετουργίες του Φράνκο στους αγώνες της Ρεάλ αποτελούσαν συνηθισμένη πρακτική. Ευτυχώς μέχρι και σήμερα η Μπαρτσελόνα δείχνει με κάθε τρόπο τη διαφορά της από τους άλλους. Το ότι διαφμίζει τη unicef και όχι κάτι άλλο αποδεικνύει αυτή τη διαφορά.
AOK G4
AOK G4
Αριθμός μηνυμάτων : 2
Reputation : 0
Ημερομηνία εγγραφής : 05/01/2010

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ Empty Απ: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ

Τετ 05 Μάης 2010, 20:16
Το κρητικό ποδόσφαιρο έχει να θυμάται πολλά από τη μαύρη επέτειο της 21ης Απριλίου του 1967

Του ΜΑΝ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ στην Ελευθεροτυπία, Τρίτη 21 Απριλίου 2009

Πριν από 42 χρόνια, στις 21 Απριλίου 1967, όταν αρχίζει η επτάχρονη... νύχτα στη χώρα μας, σημειώθηκε μια ωμή παρέμβαση στα αθλητικά πράγματα του Ηρακλείου.

Με καθαρά πολιτικά κριτήρια, μια ποδοσφαιρική ομάδα, ο Εργοτέλης που και τότε, όπως και σήμερα, τιμούσε το κρητικό ποδόσφαιρο, χαρακτηρίστηκε από τις επίσημες αρχές της χούντας ως «αντεθνικώς δρώσα», υποχρεώθηκε σε υποβιβασμό από τη Β' Εθνική στο τοπικό πρωτάθλημα (Γ' και Δ' Εθνική δεν υπήρχαν), ενώ είδε πέντε από τους καλύτερους παίκτες της να μετεγγράφονται, ερήμην των διοικήσεων, στον ΟΦΗ!

Αφορμή για όλα αυτά στάθηκε η συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη στο γήπεδο του Εργοτέλη στις 6 Αυγούστου 1966. Λέμε αφορμή, γιατί η αιτία ήταν άλλη, αφού στον Εργοτέλη δραστηριοποιούνταν γνωστοί δημοκρατικοί και αριστεροί πολίτες του Ηρακλείου και επομένως ο σύλλογος είχε μπει για τα καλά στο... μάτι των δεξιών κυβερνήσεων.

Για τη συναυλία, ο τότε εκπρόσωπος του Συλλόγου Κρητών Σπουδαστών που την οργάνωσε, Γιώργος Ζεβελάκης (γεωπόνος σήμερα), θυμάται:
«Οσοι γνωρίζουν τις πολιτικές συνθήκες της εποχής, καταλαβαίνουν ότι είχαμε φοβερές δυσκολίες για να βρούμε χώρο. Στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας οι συναυλίες του Μίκη είτε αναβάλλονταν είτε διακόπτονταν λόγω επεισοδίων που προκαλούσαν ακροδεξιά στοιχεία.
Ο Εργοτέλης μάς αντιμετώπισε θετικά και σε αυτό ίσως βοήθησε το ότι ο αδελφός μου, Μιχάλης Ζεβελάκης, ήταν παίκτης της ομάδας. Η διοίκηση του Εργοτέλη δέχτηκε πολλές απειλές από τοπικά στελέχη της κυβέρνησης των αποστατών και τον ίδιο τον νομάρχη, αλλά άντεξε. Θα το πληρώσετε ακριβά, ωρυόταν ο νομάρχης.
Ομως η συναυλία έγινε και σημείωσε τεράστια επιτυχία και να σας πω χαρακτηριστικά ότι εισιτήρια πουλούσαν μέχρι και... αστυνομικοί της τουριστικής αστυνομίας».

Κατηγορητήριο...
Αρκετούς μήνες μετά, στις τελευταίες μέρες του Απρίλη, η στρατιωτική διοίκηση της χούντας στο Ηράκλειο επιβεβαίωσε πλήρως τον νομάρχη των αποστατών. Ο πρόεδρος του Εργοτέλη, συνταξιούχος δικηγόρος Μανόλης Φαρσάρης, δεν πίστευε στα μάτια του καθώς διάβαζε το κατηγορητήριο των στρατοκρατών, σύμφωνα με το οποίο ο ίδιος και η διοίκησή του, «παρέκκλιναν του σκοπού για τον οποίο εξελέγησαν και μετέτρεψαν το σωματείο εις όργανο εξυπηρέτησης πολιτικών και ενίοτε αντεθνικών σκοπών». Με λίγα λόγια «είστε κομμουνιστές και... ξηλώνεστε»! Ομως, οι συνέπειες είχαν και συνέχεια, καθώς αρκετοί άνθρωποι του συλλόγου «ταλαιπωρήθηκαν», κλήθηκαν στην Ασφάλεια, κάποιοι έφαγαν ξύλο κι άλλοι υποχρεώθηκαν να μην ξαναπατήσουν το πόδι τους στο γήπεδο.

Ομως για να περάσει το «Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών» έπρεπε να επιτευχθεί ο μαζικός αποπροσανατολισμός του ελληνικού λαού. «Οσο περισσότεροι στραφούν στο ποδόσφαιρο τόσο καλύτερα για μας», εκτιμούσαν τα επιτελεία της χούντας και ο πραξικοπηματίας ΓΓΑ Κ. Ασλανίδης αποφασίσε και διέταξε: «Κάθε νομός θα έχει μια ομάδα στη Β' Εθνική». Αποτέλεσμα, ο Εργοτέλης που ήταν 8ος στο πρωτάθλημα της περιόδου 1966-67, υποβιβάστηκε, αφού ο ΟΦΗ ήταν μερικές θέσεις πιο πάνω από αυτόν στη βαθμολογία. Παρέμειναν, όμως, τα Χανιά που ήταν τελευταία, για να έχουν να κάνουν με το ποδόσφαιρο και οι Χανιώτες, αντί να ασχολούνται με το καθεστώς.

Το έργο ολοκληρώθηκε με ένα «νόμο-φωτογραφία», σύμφωνα με τον οποίο μια ομάδα από αυτές που παρέμειναν στη Β' Εθνική (ΟΦΗ) μπορούσε, κάτω από προϋποθέσεις, να πάρει όσους παίκτες ήθελε από τις ομάδες που αναγκαστικά υποβιβάστηκαν (Εργοτέλης) ερήμην των διοικήσεών τους! Ετσι, ο ΟΦΗ επωφελήθηκε και δελέασε τους Δ. Παπαδόπουλο (μεγάλο ταλέντο τότε, που αναδείχτηκε αργότερα πρώτος σκόρερ του ΟΦΗ σε Β' και Α' Εθνική), Σκανδαλάκη, Σταυρουλάκη, Θεοδωράκη, Ζουράρη.

Ο Δ. Σαμιώτης, γενικός αρχηγός του Εργοτέλη, θυμάται: «Είχαμε μια προθεσμία να τους ανανεώσουμε τα δελτία, όμως δεν τους βρίσκαμε, γιατί τους έκρυβαν σε διάφορες περιοχές του νομού. Ετσι αποφασίσαμε να πάμε στον Ασλανίδη. Μια αντιπροσωπεία φτάσαμε έξω από το γραφείο του, αλλά πέσαμε πάνω στον Κίτσιο (στρατιωτικός και μετέπειτα πρόεδρος του Παναθηναϊκού) που μας έλεγε... αποστάτες, αντιστασιακούς και διάφορα άλλα. Κάναμε υπομονή μέχρι που μπήκαμε στο γραφείο του Ασλανίδη. Αυτός μας δέχτηκε με χαμόγελα και μας υποσχέθηκε ότι οι παίκτες θα γυρίσουν σε μας. Φύγαμε ικανοποιημένοι, αλλά δύο μέρες μετά, με παίρνει τηλέφωνο ο πρόεδρος, ο Φυσαράκης και μου λέει: Μόλις έμαθα ότι οι παίκτες πάνε οριστικά στον ΟΦΗ και αν διαμαρτυρηθούμε, θα μας πάρουν και το γήπεδο»!

Κρυφτούλι...
«Είναι γεγονός ότι οι άνθρωποι του ΟΦΗ μάς κρύβανε, στα χωριά Καμάρες, Βορίζα, στην περιοχή της Ιεράπετρας και δεν θυμάμαι πού αλλού. Μας κρύβανε για να μη μας βρουν οι Εργοτελίτες, γιατί αν παίζαμε ένα ματς με τον Εργοτέλη στο τοπικό, η μετεγγραφή ήταν άκυρη», μας λέει ένας από τους «πέντε», ο Μανόλης Σταυρουλάκης και προσθέτει: «Στον ΟΦΗ δεν πήγε κανένας μας με το ζόρι. Εμένα ας πούμε ο Εργοτέλης μού χρωστούσε 26.000 δραχμές, όλο το ποσό που έπρεπε να πάρω στη Β' Εθνική. Ηλθαν και με βρήκαν και τους λέω: Δώστε μου τα λεφτά και γυρίζω, δεν μου τα έδωσαν και πήγα στον ΟΦΗ».

Η ουσία είναι ότι οι «πέντε», όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι ποδοσφαιριστές σε όλο τον κόσμο, διάλεξαν σύμφωνα με το συμφέρον τους. Ο ΟΦΗ ήταν φανερό ότι πήγαινε για την Α' Εθνική, επομένως τι να κάθονταν να κάνουν στα... χωράφια της ΕΠΣΗ; Ο Σταυρουλάκης καταθέτει ακόμη ένα χαρακτηριστικό περιστατικό, σχετικά με τις παρεμβάσεις της χούντας στο ποδόσφαιρο της Κρήτης: «Θυμάμαι ότι σε ένα ματς του ΟΦΗ με τον Παναιτωλικό, τη σεζόν '67-'68, ήλθε στο γήπεδο και ο Ασλανίδης. [b[Στο ημίχρονο, δεν θυμάμαι πόσο ήταν το σκορ, μπαίνει ξαφνικά στα αποδυτήρια ο πραξικοπηματίας με την κουστωδία του και μας λέει: Προσπαθήστε να βγείτε δεύτεροι (σ.σ.: πρώτη ήταν ήδη η Χαλκίδα) και εγώ θα σας κάνω έναν αγώνα μπαράζ για να βγείτε στην Α' Εθνική. Ετσι κι έγινε...».

Πράγματι ο Ασλανίδης τήρησε τον λόγο του και το ίδιο καλοκαίρι ο ΟΦΗ, μέσω μπαράζ με την Ελευσίνα, ανέβηκε στη μεγάλη κατηγορία...[/b]
Πηγή: [url=http://www.mikis-crete.gr/

Διάβασα αυτό...Ούτε καν το ήξερα. Shocked
che-ergo,ο λογιστής...
che-ergo,ο λογιστής...
Αριθμός μηνυμάτων : 1241
Reputation : 33
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2009

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ Empty Απ: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ

Τετ 05 Μάης 2010, 20:26
δεν εχεις μελετησει καλα το φορουμ Smile
https://alternatives.forumgreek.com/forum-f10/topic-t143.htm
adespotos
adespotos
Αριθμός μηνυμάτων : 1439
Reputation : 31
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2009
http://www.alter-ergotelis.gr

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ Empty Απ: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ

Τετ 05 Μάης 2010, 20:33
o Εργο εχει την δικιά του ιστορία.......
che-ergo,ο λογιστής...
che-ergo,ο λογιστής...
Αριθμός μηνυμάτων : 1241
Reputation : 33
Ημερομηνία εγγραφής : 31/07/2009

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ Empty Απ: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ

Τετ 21 Ιουλ 2010, 17:57
Το παρακατω αρθρο ειχε δημοσιευτει την επομενη του εορτασμου των 80 χρονων,αλλα δε το ειχα παρει χαμπαρι..
Πολυ ωραιο..

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=79511
alterergo
alterergo
Αριθμός μηνυμάτων : 1914
Reputation : 63
Ημερομηνία εγγραφής : 01/08/2009
Ηλικία : 41

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ Empty Απ: ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ ΚΑΙ ΧΟΥΝΤΑ

Τετ 21 Ιουλ 2010, 22:09
che-ergo έγραψε:Το παρακατω αρθρο ειχε δημοσιευτει την επομενη του εορτασμου των 80 χρονων,αλλα δε το ειχα παρει χαμπαρι..
Πολυ ωραιο..

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=79511

-Όμως ο Εργοτέλης δεν είναι απλά ένα σωματείο, αλλά μια ιδέα, που δεν υπάρχει τρόπος να την εμποδίσει κανείς να υπάρχει, να ακτινοβολεί, να εμπνέει και να νικά τον χρόνο. Mίκης Θεοδωρακης


-“Ο Έργο έχει τη δική του ιστορία, κάποιοι τη γράψανε το '68, κι είναι μια λέξη μοναχά 'Δημοκρατία', κι είμαστε όλοι υπερήφανοι γι' αυτό”....alternatives.

-Ο πρόεδρος του Εργοτέλη δήλωσε για τη βράβευση του Θεοδωράκη: «Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι ένας γνήσιος Κρητικός. Ο άνθρωπος αυτός, όταν έγινε η ιστορία με τη Χούντα είχε διαδραματίσει σημαντικό κομμάτι της. Αποφασίσαμε να τον βραβεύσουμε τον άνθρωπο που έχει συνδέσει το όνομά του με τον σύλλογο. Ο Εργοτέλης έχει 80 χρόνια ιστορία, μια μεγάλη ιστορία που έπρεπε να την τιμήσουμε. Δεν είχε μοναδικό μέλημα τον αθλητισμό. Εκείνο που ήθελαν να εκπέμψουν ήταν πολιτισμός και κοινωνικά στοιχεία που ήταν δυσεύρετα εκείνη την εποχή. Να φανταστείτε ότι το 1929 στο Δ.Σ. υπήρχε μια γυναίκα!».
Επιστροφή στην κορυφή
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης